miércoles, 30 de enero de 2008

Continuació del actes del Fsm a Mutxamel

Dijous 31

Drets nacionals i Globalització

Casa de la Cultura, 20 hores

Moderador: Antoni Mulet
Hi Participen: Jaime Pastor (Professor Titular de Ciencies Polítiques de la UNED) i Moisés Hidalgo Moratal (Professor del departament d’Analisi Econòmic Aplicat de la UA)

lunes, 28 de enero de 2008

Mesa Redonda en la tercera Jornada del fsm en Alicante

Sessió de cine:
CURTMETRATGES SOBRE LA CIUTAT
Mostra Internacional de Cine i Drets Humans.
• LA CIUDAD EN CIERNES, 2006
o El horizonte de la ciudad (7 m)
o La ciudad sin horizonte (9 m)
o Guió i direcció : Pedro Barbadillo
• BARRERAS (1 m) Paco Caballero, 2005
• CABO DE LAS HUERTAS (10 m) José Abellán, 2007.






Mesa rodona:
”ALTRA ALACANT ÉS POSSIBLE”?

• Ecologia i ciutat (Ecologistes en Acció)

• Desigualtat social, (Plataforma contra la Pobresa /zona Nord)

• Desigualtats de gènere (Plataforma Feminista)




Manifestación del Sábado 26 de Enero

Manifestació Alacant,dissabte 26 de genera les 19h des de Renfe a la Rambla...acabem a la
Plaça Sant Cristòfol amb festa reivindicativa

Manifestación Alicante,sabado 26 de enero a las 19h desde Renfe a la Rambla...acabamos en la
Plaza San Cristóbal con una fiesta reivindicativa




































jueves, 24 de enero de 2008

Segunda Jornada del Foro Social Mundial en Alicante

Este Jueves 22 de Enero se desarrolló en la sede de Comisiones Obreras la segunda actividad programada por el Foro Social Mundial en Alicante con la Conferència: “LES TRANSNACIONALS,
L’IMPERIALISME I LES RESISTÈNCIES DELS POBLES” Mónica Vargas, Observatori del Deute en la Globalització.Càtedra UNESCO Catalunya.

En el apartado de documentos está la presentación de esta conferencia.

































Recordáros que Hoy Viernes 25 de Enero tenemos organizadas otras actividades en la Sede de CCOO en la Avda. de Salamanca, 33. en Alicante

19 h . Sesión de cine: CORTOS SOBRE LA CIUDAD


20 .15 horas: Mesa redonda: ¿”OTRA ALICANTE ES POSIBLE”?

Modera: Mary Nady Romero

• Ecología y ciudad (Ecologistas en Acción)

• Desigualdad social, (Plataforma contra la Pobreza /zona Norte)

• Desigualdades de género (Plataforma Feminista)

• Derechos de ciudadanía


Y el SABADO 26 de Enero

A LAS 19 HORAS DESDE RENFE HASTA LA RAMBLA
MANIFESTACIÓN

Y Al finalizar, en la PLAZA SAN CRISTOBAL: Las MÚSICAS DEL MUNDO

Primera Actividad del Foro Social Mundial en Alicante

El Miercoles 21 de Enero tuvo lugar el inicio de las Actividades del Foro Social Mundial en Alicante con la Conferéncia: “LA SOSTENIBILITAT DEL NOSTRE MÓN” de Jorge Riechmann, ecologista, investigador d’ISTAS-CCOO.


En el apartado de documentos está la presentación de esta conferencia.

















viernes, 18 de enero de 2008

Actes Programats a Alacant

Dimecres, 23 de gener de 2008:

20.15 h.

“LA SOSTENIBILITAT AL NOSTRE MÓN”
Jorge Riechmann. Investigador ISTAS-CC.OO

Dijous, 24 de gener de 2008:

20.15 h.

“LES TRANSNACIONALS, L’ IMPERIALISME I LES RESISTÈNCIES DELS POBLES”
Mónica Vargas . Observatori del Deute en la Globalització . Càtedra
UNESCO de Sostenibilitat.Universitat Politécnica de Catalunya

Divendres, 25 de gener de 2008:

19.00 h.

Sesió de cinema: curtmetratges sobre la ciutat

20 .15 h. Mesa Redonda:

¿”ALTRA ALACANT ÉS POSSIBLE”?

MANIFESTACIÓ

Alacant, dissabte 26 de gener a les 19h

desde Renfe a la Rambla...acabem a la Plaça Sant Cristofol amb festa reivindicativa

jueves, 17 de enero de 2008

Manifest Fòrum Social d'Alacant

Benvingudes, benvinguts, som milions de dones i d’homes, d’organitzacions, de xarxes, de moviments i de sindicats de cada racó del planeta, de poblets i de regions, de zones rurals i de centres urbans de totes les edats, pobles, cultures de diferents creences units i unides en aquest mateix moment per la ferma convicció que

ALTRE MÓN ÉS POSSIBLE

Amb tota la nostra pluralitat, diversitat i riquesa d’alternatives i de propostes lluitem contra el capitalisme, el neoliberalisme, la guerra, el colonialisme, el racisme, el centralisme i el patriarcat que generen violència, explotació, exclusió, pobresa, fam, desastre ambiental, la negació dels drets als pobles i la negació dels drets humans en tot el món.
Com en altres parts del món a Alacant patim la desocupació, la carestia de la vida, la violència de gènere i la mercantilització creixent dels serveis públics. També es reprodueix ací un model de creixement basat en la rajola, l’especulació immobiliària, l’endeutament de les famílies i la sobreexplotació de la joventut, de les dones i de la immigració, els sectors que més pateixen l’assot de la precarietat i la sinistralitat.
El sistema o els sistemes contra els quals lluitem són sistemes d’injustícia i de desigualtat que condicionen la nostra vida en els seus elements més bàsics. El fet que les persones que viuen als districtes de la Zona Nord d’Alacant visquen significativament menys anys de vida i amb menys qualitat de vida que les persones que viuen al centre de la ciutat, i el fet que les persones que viuen a Bolívia, a Equador o Perú visquen menys anys de vida i amb menys qualitat de vida que les persones que vivim a Alacant o al País Valencià és un reflex molt clar que les desigualtats socials són per tot arreu, ens afecten a tots i trenquen la solidaritat entre els éssers humans. Perquè uns puguem viure més, puguem decidir la vida de la resta i amb unes vides de luxe altres han de viure en la pobresa, han de romandre sense capacitat de decisió, en submissió, i morir abans.
Creiem que la reflexió, els debats democràtics d’idees, l’elaboració de propostes, i l’establiment d’un lliure intercanvi d’experiències ajuda a la societat civil en la seua lluita contra el neoliberalisme i el domini del món pel capital o per qualsevol forma d’imperialisme. Estem obstinats en la construcció d’una societat planetària orientada cap una relació fecunda entre els éssers humans i d’aquests amb la Terra.
NO creiem en allò suposadament irreversible, inevitable, inexorable de l’actual model econòmic, d’organització estatal i social. La nostra meta és consolidar una globalització solidària que, com una nova etapa en la història del món, respecte els drets humans universals, a tots els ciutadans i les ciutadanes de totes les nacions i el medi ambient, basant-se en sistemes i institucions internacionals democràtics que estiguen al servei de la justícia social, de la igualtat i de la sobirania dels pobles.

• Volem un món de pau, sense armes, sense dominació, sense desigualtats i sense guerres.
• Volem un món on la diversitat cultural, el reconeixement dels drets dels pobles i els diàlegs transculturals siguen una realitat que ens ajuden a fiançar la solidaritat i el desenvolupament de societats vertaderament democràtiques i lliures.
• Volem un món on el model imperant siga el de desenvolupament sostenible, és a dir una societat que combine la defensa dels valors ecològics, la defensa de la igualtat i la solidaritat amb una democràcia radical, que done la capacitat real per a decidir al servei de qui és el desenvolupament econòmic i social.
• Creiem en la llibertat personal i col•lectiva dels pobles a decidir, en la justícia social, en la solidaritat, en la convivència pacífica de les gents, creiem en el diàleg, en la riquesa de la diversitat, i volem pau per a la gent, per a la terra, PERQUÈ SABEM QUE altre món és possible I NECESSARI.

Teniu el document en pdf a l'esquerra del bloc(documents fsm alacant).

miércoles, 16 de enero de 2008

CARTA DE PRINCIPIS DEL FÒRUM SOCIAL MUNDIAL

El Comitè d'entitats brasileres que va organitzar el primer Fòrum Social Mundial, realitzat a Porto Alegre de 25 a 30 de Gener de 2001, considera necessari i legítim, després d'avaluar els resultats d'aquest Fòrum i les expectatives per ell creades, establir una Carta de Principis que oriente la continuïtat d'aquesta iniciativa. Els principis inclosos en aquesta Carta - els quals han de ser respectats per tots aquells que desitgen participar del procés i organitzar noves edicions del Fòrum Social Mundial -, són una consolidació de les decisions que van emergir durant el Fòrum de Porto Alegre i que van assegurar el seu èxit, amplien el seu abast i defineixen orientacions que es deriven de la lògica d'aquestes decisions.

  1. El FSM és un espai obert de trobada per a la reflexió, el debat democràtic d’idees, la formulació de propostes, l’intercanvi lliure d’experiències i la interrelació per a una acció efectiva, de grups i moviments de la societat civil que s’oposen al neoliberalisme, a la dominació del món pel capital i per qualsevol forma d’imperialisme, i que volen construir una societat planetària orientada cap a una relació fructífera entre els Èssers Humans, i entre aquests i la Terra.
  2. El FSM a Porto Alegre fou un esdeveniment que tingué unes coordenades temporals i espacials. D’ara endavant, i en funció de la proclama de Porto Alegre de que “un altre món és possible”, esdevé un procés permanent de cerca i construcció d’alternatives, les quals no poden quedar reduïdes als esdeveniments que els donen suport.
  3. El FSM és un procés d’ambit mundial. Totes les reunions que es mantenen com a part d’aquest procés tenen una dimensió internacional.
  4. Les alternatives proposades al FSM són en oposició a un procés de globalització dirigit per les grans corporacions multinacionals, i pels governs i institucions internacionals al servei dels interesos d’aquestes corporacions, amb la complicitat dels governs nacionals. Les alternatives es dissenyen per a garantir que una globalització de la solidaritat prevaldrà com una nova etapa a la història del món, la qual respetarà els drets humans universals i aquells de tots els ciutadans –homes i dones- de totes les nacions, així com els del medi ambient, i que es basarà en sistemes i institucions internacionals democràtiques al servei de la justícia social, la igualtat i la soberania dels pobles.
  5. El FSM reuneix i interrelaciona només organitzacions i moviments de la societat civil de tots els països del món. No obstant això, no tracta de ser una instància representativa de la societat civil mondial.
  6. Les trobades del FSM no es realitzen en representació del FSM com a organització. Per tant, ningú no serà autoritzat, en cap de les edicions del Fòrum, a expressar posicions que diguen ser les del conjunt dels participants. Els participants al Fòrum no seran cridats per a prendre decisions com a organització, siga mitjançant una votació o per aclamació, sobre declaracions o propostes per a l’acció que pugan involucrar tots o la majoria dels participants, i que es proposen com a posicionaments del Fòrum com a tal. D’aquesta manera el FSM no constitueix un lloc de poder que puga ser disputat pels participants durant les seues reunions, ni tracta de ser l’única opció per a la interrelació i l’acció per a les organitzacions i moviments que hi participen.
  7. Tanmateix, s’ha d'assegurar a les entitats o conjunts d'entitats que hi participen, el dret de deliberar sobre les declaracions o accions que decideixen desenvolupar, siga de forma aïllada o en coordinació amb altres participants. El FSM es compromet a donar la màxima difusió a aquestes decisions com a deliberacions de les entitats o conjunt d'entitats que assumeixen la seua autoria, utilitzant els mitjans al seu abast, sense dirigir-les, prioritzar-les, censurar-les o restringir-les.
  8. El FSM és un espai plural, diversificat, no confessional, no governamental i no partidari, que articula, de manera descentralitzada, entitats i moviments que es troben involucrats en accions concretes, locals o internacionals, per a la construcció d'un altre món.
  9. El FSM serà sempre un espai obert a la pluralitat i a la diversitat d'actuacions de les entitats i moviments que hagen decidit participar-hi, així com a la diversitat de gèneres, ètnies, cultures, generacions i capacitats físiques, amb la condició de respectar la Carta de Principis. No han de participar al Fòrum representacions partidàries ni organitzacions militars. Hi podran ser invitats a participar, a títol personal, governants i parlamentaris que assumeixen els compromisos d'aquesta Carta.
  10. El FSM s’oposa a totes les visions reduccionistes i totalitàries de l’economia, del desenvolupament i de la història, així com a l’ús de la violència com a mitjan estatal de control social. Propugna el respecte als Drets Humans, la pràctica d'una democràcia real i participativa, relacions igualitàries, solidàries i pacifiques entre les persones, ètnies, gèneres i pobles, condemnant totes les formes de dominació o de submissió d'un ésser humà sobre un altre.
  11. El FSM, com a espai per al debat, és un moviment d’idees que estimula la reflexió, i la divulgació transparent dels resultats d’aquesta reflexió, sobre els mecanismes i instruments de domini del capital, sobre els mitjans i les accions de resistència i de superació d'aquest domini, sobre les alternatives proposades per a solucionar els problemes d'exclusió i desigualtat social creats pel procés de globalització capitalista, amb les seues dimensions racistes, sexistes i destructives del medi ambient tant internacionalment com a l'interior dels països.
  12. El FSM, com a marc de referència per a l’intercanvi d’experiències, estimula la comprensió i reconeiximent mútues entre les organitzacions i moviments participants, i dòna un valor especial a l’intercanvi entre ells, especialment sobre tot allò que la societat construïx per a basar l'activitat econòmica i l'acció política per a atendre les necessitats de l’ésser humà i respectar la natura, tant en el present com per a les generacions futures.
  13. El FSM, com a context d’interrelacions, aspira a l’enfortiment i creació de lligams nous, locals i internacionals, entre els moviments i organitzacions de la societat, els quals puguen augmentar – tant a l’esfera privada com a la pública – la capacitat de resistència social no violenta als processos de deshumanització que viu el món i a la violència utilitzada per l'Estat, i a més a més, reforçar les iniciatives d'humanització que es deriven de l'acció d'aquests moviments i organitzacions.
  14. El FSM és un procés que estimula les seues organitzacions i moviments participants a que situen les seues accions, locals, nacionals i la cerca d’una participació activa en contextos internacionals, com a qüestions de ciutadania planetària, introduint a l'agenda global les pràctiques transformadores que estiguen desenvolupant per a la construcció d'un món nou i solidari.

Aprovada i adoptada a Sao Paulo, el 9 d'abril de 2001, per les entitats que constituïxen el comitè organitzatiu del Fòrum Social Mundial. Aprovada amb modificacions pel consell internacional del Fòrum Social Mundial el 10 de juny de 2001.

(Traduïda de http://dev.wsf2008.net/eng/node/72)

Mutxamel, 12 de desembre de 2007

lunes, 14 de enero de 2008

Activitats del FSM 2008 a Elx

Assemblea de moviments socials a Elx

Dia 25 de gener, divendres, 20 hores

Lloc: El Margalló, Carrer Solars, 40


Estats i "civilitzacions" en un món globalitzat

Xarrada-col·loqui. Jaime Pastor Veure

Dia 1 de febrer. divendres, 20 hores

Casal Jaume I d’Elx. Carrer Sant Jordi, 2.


I el 26 de gener de 2008, Dia d’Acció Global, Manifestació a Alacant. 19.30. Des de RENFE



Consulteu l'enllaç del fsm a Elx (dins de enllaços fsm alacant)

¿Qué es el foro social mundial?

El Foro Social Mundial (FSM) es un encuentro anual que llevan a cabo miembros del movimiento por una globalización diferente, para organizar campañas mundiales, compartir y pulir las estrategias de reunión, y para que los diferentes integrantes se informen unos a otros de los nuevos movimientos existentes.

El primer FSM fue organizado por la Asociación internacional para la Tasación de las Transacciones Financieras para la Ayuda al Ciudadano (ATTAC) y el Partido de los Trabajadores de Brasil (PT). Se llevó a cabo del 25 al 30 de enero de 2001 en Porto Alegre, Brasil, una de las plazas fuertes del PT. Acudieron 12.000 asistentes de todo el mundo.

Al segundo FSM, también en Porto Alegre, del 31 de enero al 5 de febrero de 2002 acudieron más de 12.000 delegados oficiales, representando a gente de 123 países y 60.000 asistentes. Se llevaron a cabo 652 talleres y 27 conferencias. Un conferenciante célebre fue el disidente estadounidense Noam Chomsky.

El tercer FSM fue celebrado nuevamente en Porto Alegre, en enero de 2003. Hubo muchos talleres en paralelo, incluyendo, por ejemplo, el taller "La vida tras el capitalismo", que proponía una discusión enfocada a las posibilidades participativas, no-comunistas, no-capitalistas de diferentes aspectos de las estructuras sociales, políticas, económicas y de comunicación [1].

El cuarto FSM se llevó a cabo en Mumbai, India, del 16 al 21 de enero de 2004. La asistencia fue superior a las 75.000 personas que se esperaban. La diversidad cultural fue un aspecto notable del forum. Otra decisión notable fue la de utilizar software libre, que se llevó a cabo con la ayuda de voluntarios de Hipatia y la Free Software Foundation. Uno de los conferenciantes clave fue Joseph Stiglitz.

La quinta edición de este evento se llevó a cabo en Porto Alegre en 2005, mientras que la sexta se llevó a cabo en Venezuela, del 24 al 29 de enero de 2006.
El FSM ha promovido la organización de muchos foros sociales regionales, incluyendo el Foro Social Europeo, el Foro Social Asiático y el Foro Educacional Europeo.

El Séptimo FSM de Nairobi reunió del 20 al 25 de enero de 2007 a activistas de todo el mundo para debatir acerca de la pobreza, la violencia sexual, el SIDA, los acuerdos comerciales y la deuda de los países subdesarrollados. El objetivo de este Foro no fue llegar a conclusiones finales, sino el intercambio de ideas y el establecimiento de alianzas para que la gente se una a los distintos movimientos y las propuestas salgan de las organizaciones sociales. El Foro mostró los problemas de los pueblos africanos y ha enfatizado la necesidad de darles voz a 850 millones de personas.

En Junio de 2007, y auspiciada por una red de organizaciones a nivel internacional, se lanza en Berlín la convocatoria para una semana de movilizaciones a celebrar a partir del 20 de Enero de 2008, culminando el 26 de Enero en una jornada mundial por el “Otro Mundo posible”.

El FSM-2008 opta así por un nuevo formato descentralizado.