miércoles, 16 de enero de 2008

CARTA DE PRINCIPIS DEL FÒRUM SOCIAL MUNDIAL

El Comitè d'entitats brasileres que va organitzar el primer Fòrum Social Mundial, realitzat a Porto Alegre de 25 a 30 de Gener de 2001, considera necessari i legítim, després d'avaluar els resultats d'aquest Fòrum i les expectatives per ell creades, establir una Carta de Principis que oriente la continuïtat d'aquesta iniciativa. Els principis inclosos en aquesta Carta - els quals han de ser respectats per tots aquells que desitgen participar del procés i organitzar noves edicions del Fòrum Social Mundial -, són una consolidació de les decisions que van emergir durant el Fòrum de Porto Alegre i que van assegurar el seu èxit, amplien el seu abast i defineixen orientacions que es deriven de la lògica d'aquestes decisions.

  1. El FSM és un espai obert de trobada per a la reflexió, el debat democràtic d’idees, la formulació de propostes, l’intercanvi lliure d’experiències i la interrelació per a una acció efectiva, de grups i moviments de la societat civil que s’oposen al neoliberalisme, a la dominació del món pel capital i per qualsevol forma d’imperialisme, i que volen construir una societat planetària orientada cap a una relació fructífera entre els Èssers Humans, i entre aquests i la Terra.
  2. El FSM a Porto Alegre fou un esdeveniment que tingué unes coordenades temporals i espacials. D’ara endavant, i en funció de la proclama de Porto Alegre de que “un altre món és possible”, esdevé un procés permanent de cerca i construcció d’alternatives, les quals no poden quedar reduïdes als esdeveniments que els donen suport.
  3. El FSM és un procés d’ambit mundial. Totes les reunions que es mantenen com a part d’aquest procés tenen una dimensió internacional.
  4. Les alternatives proposades al FSM són en oposició a un procés de globalització dirigit per les grans corporacions multinacionals, i pels governs i institucions internacionals al servei dels interesos d’aquestes corporacions, amb la complicitat dels governs nacionals. Les alternatives es dissenyen per a garantir que una globalització de la solidaritat prevaldrà com una nova etapa a la història del món, la qual respetarà els drets humans universals i aquells de tots els ciutadans –homes i dones- de totes les nacions, així com els del medi ambient, i que es basarà en sistemes i institucions internacionals democràtiques al servei de la justícia social, la igualtat i la soberania dels pobles.
  5. El FSM reuneix i interrelaciona només organitzacions i moviments de la societat civil de tots els països del món. No obstant això, no tracta de ser una instància representativa de la societat civil mondial.
  6. Les trobades del FSM no es realitzen en representació del FSM com a organització. Per tant, ningú no serà autoritzat, en cap de les edicions del Fòrum, a expressar posicions que diguen ser les del conjunt dels participants. Els participants al Fòrum no seran cridats per a prendre decisions com a organització, siga mitjançant una votació o per aclamació, sobre declaracions o propostes per a l’acció que pugan involucrar tots o la majoria dels participants, i que es proposen com a posicionaments del Fòrum com a tal. D’aquesta manera el FSM no constitueix un lloc de poder que puga ser disputat pels participants durant les seues reunions, ni tracta de ser l’única opció per a la interrelació i l’acció per a les organitzacions i moviments que hi participen.
  7. Tanmateix, s’ha d'assegurar a les entitats o conjunts d'entitats que hi participen, el dret de deliberar sobre les declaracions o accions que decideixen desenvolupar, siga de forma aïllada o en coordinació amb altres participants. El FSM es compromet a donar la màxima difusió a aquestes decisions com a deliberacions de les entitats o conjunt d'entitats que assumeixen la seua autoria, utilitzant els mitjans al seu abast, sense dirigir-les, prioritzar-les, censurar-les o restringir-les.
  8. El FSM és un espai plural, diversificat, no confessional, no governamental i no partidari, que articula, de manera descentralitzada, entitats i moviments que es troben involucrats en accions concretes, locals o internacionals, per a la construcció d'un altre món.
  9. El FSM serà sempre un espai obert a la pluralitat i a la diversitat d'actuacions de les entitats i moviments que hagen decidit participar-hi, així com a la diversitat de gèneres, ètnies, cultures, generacions i capacitats físiques, amb la condició de respectar la Carta de Principis. No han de participar al Fòrum representacions partidàries ni organitzacions militars. Hi podran ser invitats a participar, a títol personal, governants i parlamentaris que assumeixen els compromisos d'aquesta Carta.
  10. El FSM s’oposa a totes les visions reduccionistes i totalitàries de l’economia, del desenvolupament i de la història, així com a l’ús de la violència com a mitjan estatal de control social. Propugna el respecte als Drets Humans, la pràctica d'una democràcia real i participativa, relacions igualitàries, solidàries i pacifiques entre les persones, ètnies, gèneres i pobles, condemnant totes les formes de dominació o de submissió d'un ésser humà sobre un altre.
  11. El FSM, com a espai per al debat, és un moviment d’idees que estimula la reflexió, i la divulgació transparent dels resultats d’aquesta reflexió, sobre els mecanismes i instruments de domini del capital, sobre els mitjans i les accions de resistència i de superació d'aquest domini, sobre les alternatives proposades per a solucionar els problemes d'exclusió i desigualtat social creats pel procés de globalització capitalista, amb les seues dimensions racistes, sexistes i destructives del medi ambient tant internacionalment com a l'interior dels països.
  12. El FSM, com a marc de referència per a l’intercanvi d’experiències, estimula la comprensió i reconeiximent mútues entre les organitzacions i moviments participants, i dòna un valor especial a l’intercanvi entre ells, especialment sobre tot allò que la societat construïx per a basar l'activitat econòmica i l'acció política per a atendre les necessitats de l’ésser humà i respectar la natura, tant en el present com per a les generacions futures.
  13. El FSM, com a context d’interrelacions, aspira a l’enfortiment i creació de lligams nous, locals i internacionals, entre els moviments i organitzacions de la societat, els quals puguen augmentar – tant a l’esfera privada com a la pública – la capacitat de resistència social no violenta als processos de deshumanització que viu el món i a la violència utilitzada per l'Estat, i a més a més, reforçar les iniciatives d'humanització que es deriven de l'acció d'aquests moviments i organitzacions.
  14. El FSM és un procés que estimula les seues organitzacions i moviments participants a que situen les seues accions, locals, nacionals i la cerca d’una participació activa en contextos internacionals, com a qüestions de ciutadania planetària, introduint a l'agenda global les pràctiques transformadores que estiguen desenvolupant per a la construcció d'un món nou i solidari.

Aprovada i adoptada a Sao Paulo, el 9 d'abril de 2001, per les entitats que constituïxen el comitè organitzatiu del Fòrum Social Mundial. Aprovada amb modificacions pel consell internacional del Fòrum Social Mundial el 10 de juny de 2001.

(Traduïda de http://dev.wsf2008.net/eng/node/72)

Mutxamel, 12 de desembre de 2007

No hay comentarios: